Rebond

A long staircase along Bel-Air Tower bridges a height difference of four storeys connecting Lausanne city centre with new Flon area. Despite its central position, the place has been forgotten and has become inhospitable, dirty and poorly frequented. Pablo Martínez Díez and Garraux-Carrera Arquitectes chose this site to develop the installation “Rebond”. The project aims to rediscover a city latent space by installing a large, lightweight structure that descends along the Bel-Air staircase accompanying citizens and visitors.

Rebond uses glass fiber plates with photoluminescent pigment additives that allow interaction with sunlight. At night, structure becomes luminescent thanks to this simple physical principle, converting solid matter into light.

 

 

Lighting: Pablo Martínez Díez
Technical development: Garraux – Carrera Arquitectes 
Posted in photons, photons-city, prealm, publicRealm, Uncategorized